Új év, új élet? - „Száraz hónapok”és fogyókúra vs. hedonista élvezetek Avagy : Így fogyok én

Van akinek újévi fogadalom, van akinek rutin... Nekem szinte már sajnos az utóbbi. Mármint az új év elkezdésével egybekötött „fogyókúra”. Belső késztetés súlyt veszíteni, mert érzem, hogy sok. Több, mint ami kényelmes vagy egészséges. Persze ehhez hozzátartozik, hogy, ha nem tolnám túl a Decembert, borfogyasztás és gasztrokalandozások terén akkor nem lenne ilyen pánikszerű és kissé önsanyargató az új év legalábbis első negyede...De ez nem szokott sikerülni. Szeretek borozni és főzni és enni. Nem csak beszélek róla. Tényleg.

Hosszú évek óta foglalkozom

a minőségi italkultúra és a hazai gasztronómia különböző területeivel és nem ritkán ezek összhangolásával.

Persze, hogy központi téma az evés. A főzés, sütés, grillezés és persze, hogy mellé borozom, vagy egyéb alkoholmentes vagy alkoholos italokat fogyasztok.

Miért? Mert hiszek benne.

Mert reménykedem abban, hogy az étkezés a hozzá illő ital, netán minőségi bor nélkül, sokkal kevesebbet ér! Ok, de akkor hol itt a probléma? Ott, hogy lihegek, mikor be kell kötnöm a cipőmet, pedig egészséges, rendszeresen sportoló 35. életévét töltő ember vagyok. Borkedvelő?! Ki hitte volna. 

Amióta komolyan foglalkozom mentálhigiénével, lelki egészséggel, azóta új megvilágításba helyeztem néhány ezzel kapcsolatos gondolatot.

Évekig rendszeres program volt az évben, hogy 2 hónapot (!) a Novembert és a Januárt teljesen alkoholmentesnek nyilvánítottam.

Meggyőződésem ugyanis, hogy hasznos dolog, egy kis testi és lelki, szellemi tisztulás. Nem utolsó sorban a saját viszonyunkat is képes megmutatni az alkoholhoz, de erről majd egy külön blogbejegyzésben. Ez önmagában sok üres kalóriától kímélt meg mindig is, ugyanakkor az étkezések élvezeti értékét is erősen visszavetette...

Ekkor jött a kérdés: Jó, de, hogyan fogyjak le?

Azt kell mondanom, hogy az első és egyik legerősebb tévhit, hogy: „napi egy pohár vörösbor fogyaszt”. Ez jelentem nem igaz. Sajnos minden alkohol, így a prémium és nem prémium vörösbor is bevitt kalóriamennyiség, aminek az elégetésével a szervezetnek foglalkoznia kell!

Ezért minden fogyókúrát azzal kellene kezdeni, hogy ne igyál alkoholt! Egyáltalán! Én azonban a testi és lelki egyensúlyban hiszek. Ehhez pedig a teljesen szélsőséges (0 ez vagy 0 az) étrend, vagy életvezetés nem tartozik hozzá. Nagyon nem...

Éppen ezért idén nem tartok száraz hónapot, de figyelek az egyensúlyra.

Nagyjából hétköznap nem iszom bort vagy egyéb alkoholt. hétvégén pedig pénteken és szombaton igen, de vasárnap már nem nagyon. Kivéve, ha valamelyik reggel squash-olok, mert akkor előző nap sem. Mert sokkal inkább a sportban láto ma kulcsot, mint a bárminek a megvonásában. Főzz egészséges alapanyagokból tiszta, lehetőleg szezonális ételeket! Sportolj annyit és azt ami jól esik! Foglalkozz magaddal, amibe bőven beletartozik 2-3 akár 4 pohár bor is egy este alatt elsősorban jó társaságban. Mert a társaság a lényeg alapvetően nem az alkohol!

Hogy mi az eredmény? Hat kilót fogytam Január elseje óta tehát csaknem másfél hónap alatt. Lényegesen kevesebb húst eszem. Nincs mögötte világmegváltó gondolat vagy óvjuk a kisfókákat. Egyszerűen könnyebbnek érzem magam, és jobban esik a teljes növényi alapú étkezés. Persze, hogy kérek hozzáértő segítséget ebben, ugyanakkor nagyon izgalmas vega, vegán módon főzni/étkezni és hozzá bort párosítani. Próbáld ki! Ha más nem, egy izgalmas gasztrokaland és új bor-étel párosítási lehetőségek. Köszönöm, hogy eddig velem tartottál és a következőig itt egy kép a boldog és kiegyensúlyozott magamról! Sok sikert neked is!

szik_matyas           

 

MAMA NEEDS ROSÉ póló + ajándék SZM sommelier White

Mindenkinek jár egy kis kikapcsolódás, főleg azoknak, akik a legtöbbet teszik azért, hogy boldog legyen a karácsony.
Lepd meg szerettedet egy mama needs rosé pólóval és egy ajándék borral!

5 500
Ft
Köszönjük, a termék a kosaradba került!
Valami hiba történt, kérlek javítsd!

Kapcsolat

sommelier@szikmatyas.hu
+36 30 410 4052
szik_matyas_sommelier
/www.szikmatyas.hu
Impresszum

A weboldal, a webshop és a blogmotor üzemeltetője a Gorgon Group Kft.Az oldalon található összes grafika, kép és egyéb tartalom szerzői jogvédelem alatt áll.Bármilyen tartalom letöltése engedélyhez kötött.